درایو فرکانس متغیر چیست ؟
اینورتر چیست و چه کاربردهایی دارد ؟ | درایو فرکانس متغیر نوعی کنترلر موتور است که توسط فرکانس و ولتاژ اعمالی به موتور سرعت آن را کنترل می کند . اسامی دیگه ای برای VFD ها عنوان می کنند که عبارتست از درایو سرعت متغیر ، درایو سرعت قابل تنظیم ، درایو فرکانس قابل تنظیم ، درایو AC ، میکرو درایو و اینورتر .
فرکانس ( HZ ) رابطه مستقیمی با سرعت موتور داره . به عبارت دیگه هرچقدر فرکانس افزایش پیدا کنه سرعت موتور نیز افزایش پیدا می کنه .
اگر تجهیزی نیاز نداشته باشه که در سرعت نامی موتور کار بکنه میتونیم از VFD برای کاهش فرکانس و ولتاژ استفاده کنیم تا به سرعت دلخواه دست پیدا کنیم . و زمانی که موتور نیاز به تغییر دور داشته باشه ، VFD به راحتی این عمل رو انجام میده .
درایو فرکانس متغیر چگونه کار می کند ؟
اولین پله ی یک درایو فرکانس متغیر مبدل آن است . مبدل از شش عدد دیود تشکیل شده ، این دیود ها به جریان اجازه میدن که فقط در یک مسیر حرکت بکنه دقیقا مطابق با جهت فلشی که روی اون ها حک شده .
زمانی که فاز A نسبت به فاز های B و C در موقعیت مثبت باشد دیود مربوطه اجازه ی عبور جریان را می ده و زمانی که فاز B نسبت به دو فاز دیگه مثبت شد دیود مربوط به همان فاز اجازه عبور جریان رو میده و به همین ترتیب برای هر شش دیود اتفاق فوق تکرار میشه . در نهایت یک درایو فرکانس متغیر شش پالسه داریم که حالت استاندارد درایو های دور متغیر هستش .
فرض می کنیم که درایو در ولتاژ 480 ولت در حال کار هستش . یعنی مقدار RMS ولتاژ 480 ولت است . ولتاژ پیک در یک سیستم 480 ولت برابر 679 ولت است ، همانطور که در شکل زیر پیداست باس DC درایو ولتاژ DC با ریپل AC داره با سطح ولتاژ 580 تا 680 ولت .
ریپل AC توسط یک عدد خازن گرفته میشه ، خازن ریپل AC رو میگیره و یک ولتاژ DC صاف به ما تحویل میده . ولتاژ ریپل AC که روی باس DC قرار داره کمتر از 3 ولت هستش اما ولتاژ روی باس DC تقریبا 650 ولت DC است که این عدد به ولتاژ AC تغذیه اینورتر بستگی داره .
حالا مداری برای تبدیل ولتاژ DC به AC مورد نیاز است که به واحد اینورتر معروفه ، اگرچه عملکرد اون مانند کانورتر AC به DC هستش اما برای ایجاد تمایز از واژه ی اینورتر استفاده می کنیم .
برای انتخاب و خرید اینورتر مناسب می توانید به فروشگاه ما مراجعه کنید . اینجا کلیک کنید
مطابق شکل زمانی که یکی از کلید های بالایی اینورتر بسته بشه ،فاز موتور متصل به اون کلید به باس DC مثبت متصل میشه و ولتاژ اون فاز مثبت میشه . زمانی که یکی از کلید های پایینی بسته بشه فاز موتور متصل به اون کلید به باس DC منفی متصل میشه و ولتاژ اون فاز منفی میشه . به این ترتیب با سرعت کلید زنی میتونیم فرکانس مورد نظر خودمون رو ایجاد کنیم و همینطور مثبت یا منفی بودن ولتاژ رو تعیین کنیم .
باید بدانیم که ولتاژ خروجی VFD ها سینوسی نیست بلکه یک ولتاژ مربعی هستش . این ولتاژ مربعی برای همه ی سیستم ها مناسب نیست اما برای موتورهای الکتریکی قابل قبول هستش .
اگر ما بخواهیم فرکانس رو به 30 هرتز کاهش بدیم به راحتی میتونیم با کاهش سرعت سوئیچینگ ترانزیستور این کار رو انجام بدیم ، اما اگر فرکانس به 30 هرتز کاهش پیدا بکنه باید ولتاژ هم به 240 ولت کاهش پیدا بکنه تا رابطه V/HZ حفظ بشه . حال چطور باید ولتاژ رو کاهش بدیم در صورتی که ولتاژ ما 650 ولت هستش .
به این عمل کنترل پهنای پالس میگن ( Pulse Width Modulation ) یا PWM .
چرا باید از VFD ها استفاده کنیم ؟
1 – باعث جلوگیری از هدر رفت انرژی می شود در نتیجه باعث کاهش هزینه ها می شود
2 – باعث بهبود تولیدات در کارخانه جات می شود و کیفیت محصولات افزایش پیدا می کند .
3 – عمر مفید تجهیزات افزایش پیدا می کند و هزینه های تعمیر و نگهداری کاهش پیدا می کند .
و بسیاری مزایای دیگه …..
شما مقاله ی اینورتر چیست و چه کاربردهایی دارد ؟ را مطالعه کردین . لطفا نظرات خود را درباره ی این مقاله در قسمت نظرات پایین همین صفحه با ما درمیان بگزارید